Cuketové tyčinky se sýrem a pestem z medvědího česneku. Přidejte semínka či slaninu pro pestrost.
Budeme potřebovat: 380g špaldová mouka 100g tvrdý sýr 300g cuketa 200g máslo 1ks prášek do pečiva 1 lžička Česnek medvědí BIO SanusVia 1 lžička soli |
Jak postupovat:
1. Nejprve si nastrouháme cuketu (raději 2 malé, než 1 velká) najemno, lehce posolíme a necháme půl hodiny odpočívat. Mezitím si odvážíme do misky mouku, kterou si smícháme s práškem do pečiva. Nakrájíme studené máslo, přidáme k mouce a prsty začneme tvořit jakoby drobenku. Přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, lžíce koření Medvědí česnek Sanusvia a částečně vymačkanou cuketu. Vodu z ní nevyléváme, ale použijeme do těsta dle potřeby. Svižně zpracujeme v hladké těsto. Pokud je potřeba, přisypeme mouku, ale ne zbytečně moc, jen tak aby nebylo příliš lepivé. Zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň 30 minut v lednici.
2. Po vytažení z lednice dáme těsto na pomoučený vál a vyválíme na plát silný cca 3 mm. Rádýlkem nakrájíme těsto na požadované tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme oblíbenými semínky či slaninou nakrájenou na kostičky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut.
3. Hotové cuketové tyčinky podáváme s rychlým dipem, který připravíme smícháním bílého jogurtu či zakysané smetany s kořením koření Medvědí česnek Sanusvia, mletý pepř BIO SanusVia a mořská sůl dle chuti.