Domácí chleba bez hnětení. 3 minuty práce a odměnou je úžasný křupavý chleba s velkými oky.
Budeme potřebovat: 1.5 hrnku vody 3 hrnky hladké mouky 1.5 lžičky sušeného droždí 1 lžíce oblíbených semínek 1 lžičky soli |
1. Nejprve v míse zamícháme sypké suroviny, tedy hladkou mouku, sušené droždí, Chlebové koření SanusVia, sůl, případně hrst oblíbených semínek. Po zamíchání nalijeme vodu a řádně rozmícháme, vznikne poměrně nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme stát cca 8-12 hodin.
2. Poté těsto přemístíme na pomoučený vál a stěrkou nebo rukama od mouky roztáhneme na placku, cca 3 cm tlustou. Necháme 15 minut odpočívat a poté těsto složíme na třetiny jako balíček, ze všech stran směrem ke středu. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat jen tak na vále nebo ve vysypané ošatce. Poté zapneme troubu na 220 °C a vložíme do něj nahřát pekáč s poklicí. Po 30 minutách přemístíme těsto přímo do horkého pekáčku, posypeme semínky, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut na 220 °C.
3. Nakonec sundáme poklici a dopečeme 15 minut. Pak už jen vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.