Svařák je skvělý nápoj z vína, který vás krásně zahřeje během zimních dnů. Krásně voní hřebíčkem, skořicí a badyánem. Jde o nápoj, který neodmyslitelně patří k podzimu i zimě.
Své obdivovatele měl již ve starověkém Římě a recept na svařák najdete i v jedné z úplně prvních anglicky psaných kuchařek, The Forme of Cury zhruba z roku 1390, jako nápoj zvaný Ypocras (Hippocras). Jméno má sice po Hippokratovi, mnohem spíš než o medicínu jde ale o odkaz na tzv. manica Hippocrati, Hippokratův rukáv, plátěný sáček, přes který se scedí byliny.
Kromě klasického červeného svařeného vína je možné se setkat i se „svařákem“ bílým nebo růžovým. Každé z nich má své specifické vlastnosti – bílé víno bývá silnější a sladší, růžové zase ovocnější. Svařené víno lze opravdu vyrobit z jakéhokoliv druhu vína. Přidáním pomerančového džusu lze získat jednu z variant punče. Samozřejmě zde platí pravidlo, čím lepší víno, tím lepší svařák.
Jak připravit svařák z červeného vína (pro 2 osoby)
- 0,5 l červeného vína
- 1/4 jablíčka
- 1/2 pomeranče
- 2 celé ceylonské bio skořice
- 1 lžička bio hřebíčku
- 4 hvězdičky bio badyánu
- 2 lžíce krupicového cukru
Postup přípravy červeného svařáku
- Do kastrůlku dáme na nejnižší plamen vařit půl litru červeného vína.
- Přidejte koření
- Ovoce pořádně omyjeme.
- Půlku pomeranče nakrájíme na kolečka, ty pak na čtvrtiny.
- Čtvrtku jablíčka nakrájíme na malé plátky.
- Přidáme dvě lžíce cukru. Množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladký svařák máte rádi.
- Svařák necháme pomalu přijít k bodu varu. Až z něj začne jít teplo a bude se tvořit mírná pěna na hladině, stáhneme ho z plotny
- Nezapomeňte na to, že víno by se nemělo dlouho vařit! Stačí ho jen pořádně ohřát.
Jak připravit svařák z bílého vína (pro 2 osoby):
- 0,5 l bílého vína
- 1/4 jablíčka
- 1 a půl pomeranče
- 2 celé ceylonské bio skořice
- 1 lžička bio hřebíčku
- 4 hvězdičky bio badyánu
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička medu
Postup přípravy bílého svařáku
- Do kastrůlku dáme půl litru bílého vína.
- Přidáme dvě lžíce cukru. Množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladký svařák máte rádi.
- Přidejte koření – dvě celé skořice, lžičku hřebíčku a čtyři badyány.
- Pořádně omyjeme ovoce.
- Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu. Tu přidáme do kastrůlku.
- Půlku pomeranče nakrájíme na kolečka, tak pak na čtvrtiny.
- Čtvrtku jablíčka nakrájíme na malé plátky.
- Svařák necháme pomalu přijít k bodu varu. Až z něj začne jít teplo a bude se tvořit mírná pěna na hladině, stáhneme ho z plotny.
- Nezapomeňte na to, že víno by se nemělo dlouho vařit! Stačí ho jen pořádně ohřát.
Tip: Do hrníčku přidejte lžičku medu. Dodá svařáku krásnou vůni i chuť.
Přejeme pohodové zimní večery :-)